пʼятницю, 11 грудня 2015 р.

Інформаційні задачі

Інформаційні задачі

Інформаційними задачами будемо називати такі задачі, умова яких містить деяку інформацію про навколишнє середовище: рослини, тварини, гори, озера, річки, а також факти з життя людей.
Інколи на уроках математики  хочеться учнів чимось здивувати, розповісти щось цікаве та незвичайне, «розбавити» стандартні завдання дійсно інформаційними задачами, де діти отримають ще цікаву інформацію, пов’язану з іншими предметами.
Інформація, яку надано в запропонованих задачах, є достовірною, але слід враховувати, що вона постійно оновлюється: учені знаходять більш високі або старі дерева, уточнюють дані про життя тварин, точніше вимірюють глибину озер тощо.



Дивовижні рослини

1.    Найвищим з усіх дерев є секвоя, яка росте на Тихоокеанському узбережжі Північної Америки. Гігант на ім’я Гіперіон було знайдено 2006 року дослідниками М. Тєйлором і К. Аткінсоном. Ця секвоя росте в Національному парку Ретвуд у Каліфорнії, її висота становить 115,8 м. Попереднім рекордсменом була секвоя під назвою «Стратосферний гігант» висотою 112,8 м. Скільки відсотків висоти Гіперіона складає висота Стратосферного гіганта? Результат округліть до сотих.

2.    Кульбаба — це багаторічна трав’яниста рос­лина родини айстрових. Її висота досягає 30-40 см, довжина листя — до 20 см, на кожній рослині буває приблизно 6 квіток. У кульбаби велика здатність розповсюджуватися. Одна квітка дає до двохсот насінин. (Кожна кульбаба займає площу приблизно 20 см2; якби всі рослини виживали, то до десятого покоління знадобилася б площа в 15 разів більша, ніж поверхня земної кулі.) Але не з усіх насінин виростають кульбаби, більшість їх гине. Скільки ви­росте кульбаб з однієї рослини, якщо проросте всього насіння?

3.    Бамбук — численні рослини з родини трав, що ростуть переважно в тропічних і субтропічних країнах. Окремі екземпляри досягають висоти 36 м. Стовбури бамбука використовують для виробництва меблів, внутрішньої обробки будинків, будівництва човнів. Молоді пагони їстівні; зі стебел виготовляють папір. Майже всім бамбукам притаманне швидке зростання. За добу бамбук може вирости на 90 см. За скільки діб рослина може досягти висоти 36 м?

4.    Найстарше дерево України — олива. Вона росте в Нікітському ботанічному саду в Криму. Її вік — приблизно 2100 років. На роль ще одного найстаршого дерева Украї ни претендує ялівець, якому близько 2000 років. Найстарше фісташкове дерево Украї ни теж росте в Нікітському ботанічному саду. Його приблизний вік — 1600 років. Дуб-Чемпіон — найстарший дуб в Україні. Він росте у селі Стужиця на Закарпатті. Його вік — приблизно 1250 років. У цьому ж селі росте «син» Чемпіона — Дідо-дуб. Його приблизний вік — 1150 років. Най­старша липа України — липа Богдана Хмельницького в Золочівському районі на Львівщині. Дереву близько 700 років. Побудуйте стовпчасту діаграму, яка відобра­жає вік найстарших дерев України.

5.    Пальма лодоіцея (сейшельська пальма) має дивовижні плоди. Вони схожі на величезне серце, розсічені надвоє вузької перетяжкою. Дозрілі плоди досягають півметра в діаметрі і мають середню масу близько 20 кг. Насін­ня цієї пальми найважчі і найбільші у всьо­му рослинному світі. Знайдіть середню масу насіння пальми лодоіцея, якщо вона стано­вить близько 67 % від маси плода.

Тварини-рекордсмени

1.Гепард — ссавець сімейства котячих. Це найшвидший ссавець на Землі; його швид­кість досягає 120 км/год. Еластичний хребет і довгі лапи сприяють тому, що гепард може розганятися за 2 с до 75 км/год, а за З с — до 110 км/год, що перевершує показ­ники розгону більшості спортивних автомобілів. Абсолютний рекорд швидкості гепарда — 128 км/год. Людський рекорд з бігу на 100 метрів, встановлений мешканцем  Ямайки Усейном Болтом, становить 9,58 с. У скільки разів швидше за Усейна Болта пробіжить 100 м гепард-рекордсмен?

2.Американський тарган родом із тропічних районів Африки; районів Африки; 1625 року був завезений до Північної Америки і потім — до Європи. Живуть американські таргани як у будівлях, так і в дикій природі. Таргани завдають значної шкоди здоров’ю людини, є переносниками різних бактеріальних хвороб. Американський тарган є найшвидшою на планеті комахою. За одну секунду може пробігти відстань, що в 50 разів перевищує довжину його тіла. Для таргана ця швидкість становить 5,4 км/год. Чому дорівнює (у міліметрах) середня довжина американського таргана?


3.    Найбільшою наземною твариною нашої планети є слон. Живуть слони в тропічних лісах Індії та Африки. Слонів широко ви­користовують на господарських, лісозаготі­вельних, навантажувальних роботах. Слони різних видів піднімають різну вагу. Мак­симальна вага, яка була зафіксована, — 9 тон, що в 1,8 раза перевищує масу сло­на. Чому дорівнює маса цього слона?


4.    Кенгурові — сімейство сумчастих ссавців. Водяться кенгуру в Австралії, в Тасманії, на Новій Гвінеї і на архіпелазі Бісмарка, за­везені до Нової Зеландії. Налічують близько 50 видів кенгуру. Більшість видів пересува­ється стрибками на задніх ногах. Кенгуру стрибає найдалі з усіх наземних ссавців. Найдовший зареєстрований стрибок кенгу­ру склав 13 м 64 см, що на 26,7 % більше за середню довжину стрибка кенгуру. Чому дорівнює середня довжина стрибка кенгуру? Результат округліть до цілих.

5.    Черепахи — один із чотирьох загонів пла­зунів, що існує понад 220 мільйонів років. Вони поширені майже по всій Землі і жи­вуть як у воді, так і на суші. Черепахи — довгожителі серед рептилій. Достовірно ві­домо, що Каролінська коробчата черепаха прожила в неволі 123 роки, середземномор­ська черепаха — 125 років, але рекордсме­ном є велетенська черепаха. Велетенська, або сейшельська гігантська черепаха — рід­кісний вид сухопутних черепах. Вік най­старшого представника виду — черепахи Адвайта, яка померла 2006 року, оцінюють приблизно в 250 років. Укажіть приблиз­ний рік народження черепахи Адвайта.
Цікаві факти з історії людства


1.    Український алфавіт у сучасному складі існує з кінця XIX століття; включає 33 літе­ри. (У 1932-1990 роках була відсутня буква Ґ, а м’який знак стояв не на нинішньому місці, а останньою буквою.) Єгипетське ієро­гліфічне письмо — одна із систем писемнос­ті, яку використовували в Єгипті протягом майже 3500 років, починаючи з межі IV та III тис. до н. е. Ця система нараховує при­близно в 182 рази більше знаків, ніж укра­їнський алфавіт. Скільки знаків використо­вує єгипетське ієрогліфічне письмо?


2.    Так звана Столітня війна — це серія вій­ськових конфліктів між Англією та її со­юзниками з одного боку, і Францією та її союзниками — з іншого. Ця війна тривала з 1337 до 1453 року. Скільки років тривала Столітня війна?



3.    Географічний атлас — це збірник географіч­них карт планети або деякої частини планети (зазвичай планети Земля). Але існують також атласи для інших планет Сонячної системи та їх супутників. Перша книга, яка може бути названа атласом, складена давньогрець­ким ученим Клавдієм Птолемеєм приблизно 150 року н. е. Перше видання було опублікова­не в Болоньї 1477 року. Скільки років минуло від створення до опублікування цього атласу?


4.    2000 року населення Землі становило 6 млрд, що на 0,74 млрд більше, ніж 1990 року і на  1,2 млрд менше, ніж 2012 року. На скільки зросла чисельність населення Землі з 1990 до 2012 року?

5.    Марганцеві руди — вид корисних копалин, їх використовують у чорній металургії для виробництва рейкової сталі, а також у ви­робництві скла, кераміки, мінеральних бар­вників. Україна володіє найбільшими у світі запасами марганцевої руди, що становить 2,3  млрд тон, або 11 % світових запасів.
Яка кількість (у тонах) світових запасів марганцевої руди?



За матеріалами статті  О.Ф. Шахненко «Інформаційні задачи.» Журнал Математика в школах України, №12 , грудень 2012р

Немає коментарів:

Дописати коментар