середу, 2 грудня 2015 р.

Стрічка часу

Стрічка часу- ще один спосіб візуалізувати навчальний матеріал 




Стрічка часу завжди була потужним інструментом візуалізації інформації. Поряд з поняттям стрічка часу хочеться сказати ІСТОРІЯ. Але чомусь на інших предметах такий цікавий та зручний спосіб показати хронологію подій  використовується мало. Окрім того, коли в арсеналі вчителя не було інформаційних технологій, щоб використовувати стрічку часу, її необхідно було створити за допомогою папіру, олівців, картинок, щоб вона була цікавою.

В наш час існує дуже потужний інструментарій, як в прикладних програмах, так і серед веб-сервісів за допомогою якого можна не витрачаючи багато часу та зусить створити цікаву, незвичайну, авторську стрічку часу й використовувати її з задоволенням як в навчальній , так і в позакласній роботі.

Я хочу розглянути декілька сервісів Веб02.0 які дають можливість працювати зі стрічками часу.

1. Сервіс WheninTime - безкоштовний сервіс для представлення хронології будь-яких подій у вигляді стрічки часу. На часовій шкалі задаються мітки-події. Мітки можуть містити текст, зображення, відео, гіперпосилання. Є кілька різних шаблонів уявлення стрічки часу. Сервіс безкоштовний, англомовний, тому рекомендується використовувати браузер з підтримкою автоматизованого перекладу сторінки, наприклад, GoogleChrome. Для використання сервісу необхідна авторизація, для авторизації можна використовувати акаунт Google, обліковий запис Facebook, Twitter або звичайну реєстрацію через електронну пошту.

 Можливість організації групової роботи в сервісі

Спільна робота можлива. Автор стрічок часу може запросити співавторів вибірково або відкрити доступ для всіх бажаючих. Співавтор мають право тільки додавати і редагувати події. Видаляти події і редагувати всю стрічку може тільки автор. Код для впровадження стрічки на сайт (блог) доступний всім. Для додавання події в хронологію обов'язкова реєстрація на сервісі.

Можливості сервісу для освітньої діяльності

За допомогою сервісу можна створювати електронні освітні ресурс для вивчення теми, розділу. Наприклад, мітки на часовій шкалі можуть містити короткий опис змістовного елемента теми в хронологічному порядку за змістом і посилання на мережевий ресурс, перевірений вчителем (якість матеріалу, відсутність реклами тощо) або мітки можуть бути розташовані в порядку вивчення теми.

Де можна ділитися матеріалами з сервісу

Тимчасові стрічки можуть бути використаний тільки он-лайн. Створену стрічку можна впровадити на сайт, в блог, на вікі-сторінку. Можна поділитися хронологією в Google+, Facebook, Twitter.

2.  Сервіс  Dipity призначений для створення стрічок часу. Є можливість спільної роботи над сервером. 

Сервіс створення інтерактивних хронологічних стрічок Dipity допоможе вам застосувати самий сучасний, динамічний і зручний спосіб представлення інформації в рамках проведення презентації свого проекту, для ілюстрації публікацій в мережевих ЗМІ та у всіх інших випадках, коли вам необхідно наочне відображення подій, явищ або фактів в прив'язці до часу.

Онлайновий сервіс Dipity є одним з найбільш функціональних в своїй категорії, дозволяючи створювати хронологічні послідовності, які можна переглядати в декількох видах: таймлініі, фотоальбому, простого текстового списку подій і навіть на карті, якщо при створенні ви вказали географічну прив'язку кожної події.

Для початку використання сервісу необхідно зареєструватися. Після цього можна зайти в свій аккаунт і приступити до створення своєї першої хронологічної стрічки.

Існує кнопка Embed, за допомогою якої можна вбудувати свою роботу в будь-який сайт або блог.
плюси:

  - Показ стрічки часу в різних режимах: стрічка часу, слайдшоу, карта, текстовий документ,

  - Додавання текст, зображення, відео, гіперпосилань,

  - Можливість спільної роботи,

  мінуси:

  - Примхливий сервіс;

  - Англомовний.

3.Сервіс My Histro це чудовий сервіс для створення стрічок часу, власних історій, оповідань про подорожі за допомогою фотографії, тексту і відео та відображення їх на карті. Є можливість експорту карт в різні формати, включаючи. CSV, KML (файл Google Earth) і PDF для перегляду в автономному режимі або вставляти їх на своєму сайті, в блозі, або вікі.

Поєднання всіх цих можливостей дозволяє використовувати його як інструмент навчання за кількома напрямками. Можна створювати інтерактивні стрічки часу для уроків історії, літератури та ін., Де можна представити інформації в часі. Візуалізація історичних процесів і подій на карті і датами і дозволяє одночасно представити всі три виміри історії: де, коли, і як.

Сервіс простий в управлінні, і підходить для виконання домашніх завдань з історії чи географії. Створюючи роботу по конкретній темі учень не тільки запам'ятає дати, події та імена, але і де ці події відбувалися.

А ще цей сервіс можна використовувати для оповідань про подорожі. Це можуть бути і ваші подорожі, і подорожі героїв книг.
 У сервісі є можливість спільної роботи. Є додаток для Iphon, Ipade.


Огляд сервісів ще можна почитати :

Реферат Бочарова Д.Л.

Використані матеріали:


http://it-pedagog.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=412 - фестиваль педагогічної майстерності

http://mainservis.blogspot.com/ блог калейдоскоп сервисов 

Немає коментарів:

Дописати коментар