середу, 6 квітня 2016 р.

Навіщо потрібна мнемотехніка?


 Про мнемоніку та мнемотехніку я щонедавно писала в дописі Мнемонічні правила у математиці
 Але це питання настільки обширене, що вважаю запотрібне присвятити йому ще декілька публікацій.


Навіщо потрібна мнемотехніка?



Здавалося б, відповідь очевидна - мнемотехніка потрібна для запам'ятовування інформації. Мнемотехника зводиться до заміни абстрактної інформації конкретними образами (найчастіше візуальними) і зв'язку їх з допомогою асоціацій. В результаті незручна для запам'ятовування інформація, перетворюється в більш зручну форму. Настільки зручну, що стає можливим запам'ятовувати великі обсяги інформації, які звичайними засобами здається неможливо запам'ятати. 

Але користь від мнемотехніки не зводиться тільки до запам'ятовування. Регулярне використання мнемотехніки або виконання вправ із запам'ятовування дозволить розвинути і інші здібності, дуже необхідні в звичайному житті.

Регулярне використання мнемотехніки дозволить включити в роботу і розвинути: 

1. Увагу і пам'ять.  Увага і пам'ять сильно взаємопов'язані. Необхідність відслідковувати зв'язки між образами, заміна об'єктів образами призводить до того, що у вас тренується увагу і підвищується здатність до концентрації на поточну діяльність. 

2. Образне мислення. Почавши працювати з образами для запам'ятовування, через деякий час ви почнете використовувати їх і в процесі мислення. Ви виявите, що здатні набагато швидше розібратися в новій для вас ситуації, що у вас покращилися інтуїтивні здібності, а для пошуку рішення (як у звичайних життєвих ситуаціях, так і при вирішенні складних проблем) вам буде потрібно менше часу. І там, де інші люди, намагаються щось незграбно аналізувати, ви вже бачите відповідь. 

3. Здатність до візуалізації. Звичайно, образи, можуть бути самими різними. Але найчастіше використовуються зорові або візуальні. І звичка до їх використання може істотно змінити ваш погляд на світ і ставлення до нього. Згадайте про таких великих візуалів як Олександр Сергійович Пушкін і Уолт Дісней. Багато речей, над якими звичайній людині довелося б довго роздумувати, оцінюючи їх переваги та недоліки, вони просто бачили. Пушкін, при написанні своїх творів використовував зображення. Уявні або дійсні. Дуже часто він спочатку малював в своїх рукописах малюнки, а потім описував в прозі або віршах зображене. Знаменитий Діснейленд Діснея також одного разу просто з'явився перед його очима. Якось він подумав, що було б добре, щоб було таке казкове місце, в яке можна було б піти погуляти, побачив його в своїй уяві, а інше вже було справою техніки. 

4. Уява. Необхідність постійно замінювати абстрактні предмети образами, а також пов'язувати їх з допомогою асоціацій призводить до необхідності використовувати уяву. Ви можете виявити, що у вас сама собою з'явилася здатність знаходити несподівані рішення. Ну або ці рішення вам будуть здаватися звичайнісінькими, але в очах оточуючих вони будуть здаватися яскравими і нестандартними. 

І наостанок: мнемотехніка дозволяє включити в роботу обидві півкулі головного мозку. Людський мозок складається з двох півкуль, кожне з яких відповідає за свою частку роботи. Ліва півкуля відповідально за логічне мислення, мова, впорядкованість, праве це ритм, сприйняття кольору, уява, образи і просторові співвідношення. Зазвичай людина більшою мірою використовує тільки одну півкулю. Найчастіше це ліва півкуля, в результаті для вирішення постають завдань використовуються логічні методи. Використання образів дозволить використовувати більше можливостей вашого мозку, зробивши процес мислення більш гармонійним.

Ось таку користь може принести мнемотехніка, яка не зводиться тільки до запам'ятовування.

Джерела:


Немає коментарів:

Дописати коментар