суботу, 6 лютого 2016 р.

Калькулятори "Золотого перерізу"

Багато з вас, напевно, будуть здивовані, коли дізнаються, що логотип всесвітньо відомої компанії Apple, створений на основі закономірностей "золотого перерізу":



Золотий переріз - співвідношення двох величин, що дорівнює  1,618033988749895 ≈ 1,618, відоме ще, як "божественна пропорція", настільки часто зустрічається в живій природі, що є, по-суті, однією з найважливіших закономірностей природи. Також золотий переріз з глибокої давнини знаходить широке застосування у практичній діяльності людини: золотий перетин - одна з простих математичних закономірностей, які є визнаними канонами в образотворчому мистецтві, архітектурі, веб-дизайні. Мабуть тому наукові роботи школярів на тему "золотого перерізу" одні з найпопулярніших на щорічних конкурсах МАН.




Для обчислень, пов'язаних з золотим перерізом, в Інтернеті є спеціальні веб-сервіси. Нижче приведені приклади таких сервісів В Інтернеті таких веб-сервісів дуже багато, яким з них користуватись заледжить від того, які цілі Ви ставите для своїх обчислень.

PhiCulator  http://www.thismanslife.co.uk/projects/phiculator/ - безкоштовний калькулятор золотого перетину. У математиці золотий перетин прийнято позначати грецькою буквою "фі". Звідси і назва.
Використовувати Фікулятор просто: вводите вихідне число в нижній квадрат (там, де на зображенні стоїть одиниця) і у верхньому (більшому) квадраті відразу одержуєте друге число, рівне даному числу, помноженому на 1.618033988749. Якщо ж ввести дане число в верхній квадрат (туди, де на зображенні 1.618033988749), то в нижньому квадраті отримаєте результат, поділений на 1.618033988749.




http://www.planetcalc.ru/1061/  - це калькулятор, на мою думку, взагалі дуже корисний, тому, що дає можливість використовувати геометричну інтерпретацію золотого перетину, обчислювати будь-яку частину відрізку, або весь відрізок.
Використовуючи ці прості інструменти дуже легко скласти лабораторно-практичну роботу, пов'язану із золотим перерізом. Наприклад, можна прямо на уроці, провівши прості вимірювання, зробити вражає уяву "відкриття", що тіло людини побудовано за законами "божественної пропорції" :






Можливо у вас є ще якісь цікаві ідеї, буду рада, якщо поділитесь!

Цікава стаття, в якій можна знайти дуже багато матеріалу щодо "Золотого перерізу " 


Джерела:


Немає коментарів:

Дописати коментар