суботу, 20 лютого 2016 р.

Фрактали. В пошуках нових розмірностей

Фрактали. В пошуках нових розмірностей


Мабуть, не має жодної людини, кого не заворожували б ці дивовижні, незвичайні, цікаві, самобутні об’єкти… Разом з самоподібним повторенням вони наче кличуть, тягнуть і тебе у глибини власної сутності…





Здавалося, що все навкруги підпорядковується законам геометрії, але якщо ближче розглянути природні об’єкти, то можна зрозуміти, що та геометрія, яка зустрічається в природі відрізняється від традиційної евклідової геометрії. Ця геометрія природи має інші закони. Як можна описати побудову моделі гірського хребта або крони дерева в термінах геометрії? Як описати те різноманіття біологічних конфігурацій, яке ми спостерігаємо в світі рослин і тварин? Уявіть собі всю складність системи кровообігу, що складається  з безлічі капілярів і судин і доставляє кров до кожній клітинці людського тіла. Уявіть, як хитромудро влаштовані легені та нирки, що нагадують за структурою дерева з гіллястої кроною. ми бачимо, природні системи настільки складні і нерегулярні, що використання тільки знайомих об'єктів класичної геометрії для їх моделювання представляється безнадійним.
Як ми бачимо, природні системи настільки складні і нерегулярні, що використання тільки знайомих об'єктів класичної геометрії для їх моделювання представляється безнадійним. Фрактал - це явище, яке існує й декларує себе  динамічно,  він є  процесом.   Фрактальні структури розповсюджені всюди. Це пояснюється їх різномаштабністю та принципом зростання всього живого. Задати фрактальну структуру – означає задати не щось застигле та постійне, а  задати принцип зростання, закон зміни форми. А це і є основним законом природи – постійно змінюватись.  В сучасному світі безліч об’єктів природи можна описати лише за допомогою фрактальних структур.

 Рекомендую переглянути цікавий науково-популярний фільм



Фрактали. В пошуках нових розмірностей.

Фільм присвячений забавним математичним об'єктам - фракталам. Фрактальну природу мають багато структур в природі, вони знайшли застосування в науці і техніці. Фрактал - термін, що означає геометричну фігуру, що володіє властивістю самоподібності, тобто складену з декількох частин, кожна з яких подібна до всієї фігури цілком. Багато об'єктів в природі мають фрактальні властивості, наприклад узбережжя, хмари, крони дерев, кровоносна система і система альвеол людини або тварин. Фрактали, особливо на площині, популярні завдяки поєднанню краси з простотою побудови за допомогою комп'ютер.


Рік випуску: 2008

Країна: США

Жанр: документальний, науково-популярний

Тривалість: 00:53:13

Переклад: Професійний (одноголосий)

Режисер: Білл Джерсі / Білл Джерсі, Майкл Шварц / Майкл Шварц

  Мене дуже цікавить ця тема і я думаю, що це лише початок розмови про фрактали. В наступних публікаціях можна буде обговорити історію виникнення фракталів, розповісти про класифікацію та особливості класичних фракталів тощо. А поки можна насолодитись незвичайними фрактальними картинами. 

 А що Ви думаєте про ці об`єкти?  Пишіть свої думки в коментаріях.






Немає коментарів:

Дописати коментар