середу, 18 листопада 2015 р.

Портфоліо вчителя

Портфоліо вчителя. З досвіду створення.



Настає пора підготовки кожного вчителя до атестації. І, як правило,  вчитель готує портфоліо як звіт своєї роботи за атестаційний період. Особливо важко тим, хто вперше намагається створити портфоліо.
Я також проходила всі ці етапи творчого пошуку, збору матеріалів, вибору порібної концепції тощо.
Хочу поділитись своїм досвідом, можливо, комусь він буде казатись недостатнім, але якусь крупинку цього досвіду, думаю кожен з тих, хто прочитав публікацію, візьме. 

З чого я починала, звісно, з огляду інтенет-матеріалів, прикладів портфоліо, рекомендацій. З величезного обсягу інформації виділила для себе лише те, що мене зацікавило найбільше, а також ті зразки портфоліо, які, на мій погляд, мали:

1. Достатній зміст (повнота, достовірність, актуальність запропонованої інформації);
2. Зрозумілу, повну структуризацію матеріалів, логічність і лаконічність викладу;
4. Наявність особистої концепції, проекту, цільових установок, системи планування особистого зростання;
5. Результативність діяльності;
6. Цікавий, презентабельний інтерфейс і дизайн (дружність, естетика, поєднання написів, кольорів, графіки);
7. Позитивне загальне сприйняття.


Почала складати своє портфоліо зі структури. Кожен вчитель може скласти свою структуру, залежно від своїх уподобань та тих видів діяльності які він виконує.
 Приклад структури портфоліо:







Наступний крок - це підбір матеріалів для власного портфоліо. Коли ви визначились із структурою, то вже знаєте які матеріали, в якому порядку та в якому місці ви будете розташовувати.
До речі, створена вами структура може бути не остаточною, в процесі роботи, як правило, ви будете дещо додавати, змінювати, переносити з одного розділу до іншого, але це вже будуть незначні та несуттєві зміни, бо основну роботу по створенню структури ви вже виконали.

Наповнення портфоліо це теж доволі клопітка та об'ємна робота, яка потребує немалих зусиль, але коли ви побачите результат роботи, повірте, ви будете задоволені. 

Наступний етап - вибір дизайну та концепції.
Тут мені хочется обов'язково дати деякі поради.
Дизайн свого портфоліо ви можете обирати який вам припаде до душі, але все портфоліо повинно бути витримано в одному стилі. Оскільки ми говорима про портфоліо створене у вигляді презентації , то й вимоги до оформлення портфоліо перекликаються з вимогами до презентації.
На слайді не повинно бути багато інформації, досить обмежитись 20-30 словами. Інформація, розміщенна на слайді повинна містити основні тезіси матеріалу, а не реферат та не текст виступу. Кольори потрібно підбирати таким чином, щоб текст був читабельний. Бажана присутність графічних об'єктів, схем, діаграм, які суттєво підвищують візуалізацію поданої інформації.

Для того, щоб структура портфоліо проглядалась, його бажано робити інтерактивним, з навігацією по слайдах, тоді після показу кожного розділу, можна повернутись до загальної структури. 
До портфоліо можна вбудувати демонстраційні матеріали, приклади, документи тощо, щоб всі ці матеріали можна було відкрити в режимі демонстрації портфоліо.

Портфоліо вчителя, створене у програмі презентацій PowerPoint





Одним з прикладів портфоліо, яке, на мій погляд,  достойно уваги, є портфоліо 

Тим, хто приступив до створення свого першого портфоліо бажаю творчої наснаги та успіхів!

9 коментарів:

  1. З задоволенням проглянув Ваше портфоліо. Цікаво зроблено, жаль що формат розміщення на сайті не дає інтерактивності, наскільки я розумію там передбачені переходи та гіперпосилання?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за позитивну оцінку! Так, дійсно, формат Google презентації не дає можливість интерактивних переходів по гіперпосиланням, але мені не хотілось би давати можливість іншим для редагування своєї презентації, тому й виставила її на сайт в такому форматі.

      Видалити
    2. Никаких портфолио не нудно уже

      Видалити
    3. * не нужно * Вы хотели написать?
      А это уже зависит от требований аттестационной комиссии. Кому-то не нужно, а кому-то очень даже нужно.

      Видалити
    4. Читайте внимательно Положение

      Видалити
    5. Речь идет не о Положении , а о требованиях аттестационной комиссии учебного заведения в состав которой входит администрация. У меня, например, нет желания идти на конфликт и доказывать, что они не правы, я спокойно сделаю портфолио и презентую его. Конечно можно доказывать, что по Положению не нужно, но мне там дальше работать...

      Видалити
  2. Да что за чушь. Типовым Положением про аттестацию портфолио не нужно. Зачем выделываться?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. матеріал розміщено для допомоги всім, кому інформація важлива. Чому дозволяєте собі ображати автора?

      Видалити
  3. цікаве портфоліо, для мене більш цікавою є ідея оформлення.Так, у нас на атестацію потрібне і портфоліо, і інші паперові документи.

    ВідповістиВидалити