четвер, 19 листопада 2015 р.

Тренуємо логіку

Задачі на логіку


Інколи, коли у тебе є час, хочется напрягти свій мозок, потренуватись у розв'язуванні завдань на логіку. Інколи хочется потренувати своїх учнів  та запропонувати їм щось таке цікаве та незвичайне. 

Пропоную підбірку задач на логіку. Їх можуть спробувати розв'язати як учні так и дорослі.

1. В Аравії помирав старий чоловiк. Все своє майно, 17 верблюдiв, вiн
заповiдав синам, причому старший мав одержати половину, середнiй — третину а найменший — дев’яту частину. Пiсля смертi батька сини не знали,
що робити, бо 17 не дiлилося без остачi нi на 2, нi на 3, нi на 9.
Довго сперечалися брати, аж тут пiд’їхав до них на верблюдi мудрець. Довiдався про суперечку i дав братам мудру пораду, яка й допомогла роздiлити майно так, як заповiв батько. Що то була за порада?

2. На запитання, скiльки важить рибина, рибалка вiдповiв: “Хвiст важить 150г, голова стiльки, скiльки хвiст i половина тулуба, а тулуб - скiльки голова i хвiст разом. Скiльки важить цiла рибина?

3. У Андрiя i Бориса разом 11 горiхiв. У Андрiя i Володі — 12 горiхiв, у Борi i Володі — 13 горiхiв. Скiльки всього горiхiв у Андрiя, Бориса i Володі разом?

4. Лев може з’їсти вiвцю за 2 год., вовк — за 3 год., а собака — за 6 год. За який час вони разом з’їли б вівцю?

5. Чоловiк, жiнка i двоє дiтей повиннi переправитись на протилежний берег рiчки при допомозi човна. Чоловiк i жiнка важать по 100кг, а дiти по 50кг. Як їм бути, коли човен вмiщає до 100кг i кожен з них вмiє веслувати.


6. По вулицi йшла дiвчинка. Зустрiвши дiдуся, вона привiталась. Дiдусь сказав: “Добрий день, маленька дiвчинко!” Дiвчинка заперечила, що вона не мала, i коли дiдусь запитав скiльки їй рокiв, то вона вiдповiла: в 2 рази  молодша мами, а мама на 5 рокiв молодша батька. Разом нам 60 рокiв”. Скiльки рокiв дiвчинцi?


7. Який зараз день і котра година, якщо вiд дев’ятої години суботнього вечора хвилинна стрiлка годинника зробила рiвно 40 обертiв?

8. У класi 37 учнiв. Чи знайдеться такий мiсяць року, у якому вiдзначатимуть свiй день народження не менш як 4 учнi цього класу?


9. .  В недiлю рибалка ловив рибу 3 рази: вранцi, вдень i ввечерi. Весь улов - 3кг, причому, вранцi вiн зловив в 3 рази бiльше, нiж увечерi, а вдень стiльки ж, скiлъки і ввечерi. Скiльки риби зловив рибалка вранцi i ввечерi?

10. Сашко витрачає на дорогу в школу 12 хвилин, а Марiйка 18 хв. Через 3 хвилини пiсля виходу Марiйки до школи вийшов Сашко. Через який час вiн її наздожене?

Також пропоную потренуватись, розвязуючи ще такі задачи логічного характеру на сайті, який упорядковує Олександр Борисович  Рудик :

Задачі логічного характеру, запропоновані 5-класникам
(Математична газета — 2014. — № 07–08 — С. 17–27)

Умови задач логічного характеру
(запозичено з видання: Лоповок Л.М. Збірник математичних задач логічного характеру.К.: Радянська школа, 1972, 151 c.)

Успіхів вам та вдалих тренувань в завданнях на логіку!



Немає коментарів:

Дописати коментар