суботу, 21 листопада 2015 р.

Онлайн-дошка в освітньому процесі


Онлайн-дошка в освітньому процесі

 У шкільній освіті завжди застосовували і досі застосовують найрізноманітніші види наочності. Роль їх в процесі навчання виняткова. Особливо в тому випадку, коли використання наочних засобів не зводиться до простого ілюстрування з метою зробити навчальний курс більш доступним і легким для засвоєння, а стає органічною частиною пізнавальної діяльності учня, засобом формування і розвитку не тільки наочно-образного, а й абстрактно-логічного мислення. Це в свою чергу вимагає суттєвої переробки і зміни традиційних наочних засобів навчання, які повинні стати динамічними, інтерактивними та мультимедійними.


У зв'язку з цим особливий інтерес викликає комп'ютерна візуалізація навчальної інформації, яка дозволяє наочно представити на екрані об'єкти і процеси у всіляких
ракурсах, у деталях, з можливістю демонстрації внутрішніх взаємозв'язків складових частин, в тому числі прихованих в реальному світі, і, що особливо важливо, в розвитку, в тимчасовому і просторовому русі. Забезпечується комп'ютерна візуалізація навчальної інформації специфічними наочними засобами навчання, створеними на основі сучасних
мультимедійних технологій, завдяки яким у процес навчання стає можливим 
включати все різноманіття наочних засобів - текст, графіку, звук, анімації, відеозображення. Це, наприклад, інтерактивні карти, анімовані (динамічні) опорні конспекти, інтерактивні плакати тощо. І мова в даному випадку йде не про просте перекладі традиційних наочних посібників (таблиць, схем, картин, ілюстрацій) в цифровий формат, а про розробку і створення абсолютно нових видів наочності. При цьому її поява викликано не тільки потребою в експресивній візуальної інформації і зорової стимуляції, до яких вже встигли звикнути сучасні учні, скільки дидактичними особливостями цього нового виду навчальної наочності

«Визуализируйте роботу! Одна картинка варто тисячі слів», «Залучайте команду.
Одна голова добре, а багато - краще!»- Такі фрази ви можете прочитати на одному з
онлайн-порталів, що пропонують розпочати роботу з використанням цього ресурсу (онлайн-дошки).

Ми ж додаємо: «Поспішайте
робити урочну і позаурочну роботу цікавіше;
формувати компетентності за допомогою цього продукту;
підвищувати продуктивність свого уроку! »

Чим може стати для вас онлайн-дошка?
Засобом
оцінки психологічного стану на будь-якому етапі уроку (дошка настроїв)
візуалізації інформації
навчання навичкам співпраці ... і не тільки!
За допомогою цього сервісу можна створити окремий номер шкільної газети, статтю, оголошення, документ для спільної роботи і т.д. Учні можуть самі
· створити кластери або опорні конспекти,
· представляти користувачеві інформацію в наочному вигляді;
· компактно описувати закономірності, притаманні початкового набору даних;
· знижувати розмірність або стискати інформацію;
· відновлювати прогалини в наборі даних;
Проводьте мозкові штурми, працюйте над груповими проектами. Це дуже цікаво!
Невеликий огляд сервісів, які можна використовувати для подібної
роботи.

Виберіть для себе той, який відповідатиме вашим освітнім
завданням!


1. Онлайн сервіс WikiWall - це сервіс (позиціонується як стінгазета), який
дозволяє групі користувачів розташовувати на загальній сторінці інформацію та редагувати блоки з текстами, картинками і відео. Почавши роботу з віртуальною інтерактивною дошкою, користувачі отримують у своє розпорядження порожню сторінку, яка в WikiWall називається стінгазети. За замовчуванням сторінка містить розмітку, яку можна при бажанні прибрати.
На вільному полі стінгазети можна розмістити текстовий фрагмент всередині текстового
прямокутного блоку, а також відео з Мережі і картинки у форматах JPG, GIF, PNG. Всі блоки, розміщуються на стінгазеті, отримують свій номер - по порядку їх розміщення. блоки можна перетягувати по сторінці, змінювати їх розмір. Крім того, на панелі інструментів стінгазети розміщені кнопки доступу до інших функцій (інструменти малювання - олівець, лінійка, гумка). За допомогою кнопки «Дивитися» можна відкрити створену сторінку в режимі перегляду - редагування сторінки не буде доступно. Для початку роботи немає необхідності реєструватися. Досить педагогу почати роботу і розіслати посилання учасникам проекту по електронній пошті. Це необхідно для ідентифікації учасників групи.
Інструкція від творців сервісу

2. Сервіс Pen.io - це можливість швидко поділитися інформацією онлайн (швидка публікація). Сервіс можна назвати "Беру й пишу".  Pen.io спроектований як заміна деякого функціоналу блогів і особистих сторінок, коли користувачеві абсолютно не потрібно ніякого зайвого функціоналу. Це дуже зручний спосіб поділитися зі знайомим текстом, вихідним кодом або інший не тільки текстової інформацією, а й інтегрувати на сторіночку різні мультимедіа інтерактивні об'єкти. Цей інструмент дозволить створювати сторінки з різним контентом за секунди. сервіс допускає використання матеріалів із розміткою HTML. WEB адреси та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання. У сторінки можна вбудовувати зображення, відеоролики. Не вимагає реєстрації, підтримує кирилицю. Вам потрібно просто ввести бажане ім'я сторінки, пароль (для редагування) і можна приступати до наповнення вмістом.


3. Онлайн сервіс RealtimeBoard цікавий російськомовний проект для створення групових
віртуальних дощок.  Зареєструватись можна через аккаунт Google
. Дошку можна інтегрувати на сторінки сайтів або блогів. Створені матеріали на сервісі можна масштабувати, встановлювати зв'язки? демонструвати у вигляді слайдів презентації (для цього необхідно вказати порядок демонстрації об'єктів і «Пограти» з масштабом інтегрованих об'єктів. Сервіс підтримує Google DriveВбудований чат. 



4. Сервіс Popplet призначений для створення та наповнення контентом віртуальної дошки
(простору) з можливістю спільного редагування. Цей сервіс можна назвати  не зовсім звичайний сервіс для створення карт пам'яті, платформа для ідей, мозкових штурмів і чогось там ще, що ви можете придумати. На додаток до веб-є додаток для Ipad. Відео для "розігріву" інтересу:   

        Цей сервіс дозволяє створювати різноманітні об'єкти з використанням мультимедіа (відео, текст, фото, графіка), якими можна поділитися з іншими, організувати спільну роботу. Є можливість розміщувати роботи на сторінках сайтів, блогів. Готову роботу можна зберегти на комп'ютері у форматі графічного файлу або PDF документа. Мультимедійні елементи можна довантажити зі свого комп'ютера або з відомих інтернет-сервісів. Для початку роботи необхідно зареєструватися. Сервіс підтримує кирилицю. 
Можна використовувати для створення візуального ессе, плакатів, стендів, стін для поздоровлення, спілкування.; для наповнення портфоліо. Можна проводити мозковий штурм групи або обговорення.


5. Онлайн сервіс для створення швидких публікацій(веб-сторінок)Tackk ( для редагування своєї роботи необхідно все ж зареєструватися).  Сервіс підтримує кирилицю, має інтуїтивно зрозумілий інтерфейс. Створеними роботами можна поділитися в мережі інтернет, організувати коментування. На створену вами публікацію можна помістити карту, відео, фото, текстову інформацію, активні кнопки. є можливість організації коментування. Сервіс веде статистику. Роботою можна поділитися в соціальних мережах, отримати код для вбудовування створеної роботи на сторінки сайтів, блогів.

6Веб-сервіс Padlet це зручний, легкий у роботі сервіс для зберігання, організації та спільної роботи з різним контентом (документи, матеріали). Сервіс безкоштовний, не обмежує користувача у кількості створюваних сторінок і підтримує кирилицю. Це може бути приватний проект стіни, модерується стіна з кількома учасниками, які будуть заповнювати віртуальну стіну інформацією або доступна для читання і редагування будь-яким користувачем майданчик для обміну інформацією.
Для початку роботи немає необхідності реєструватися, достатньо натиснути кнопку Побудувати стіну. Після цього сервіс видасть на екран сіру віртуальну стіну, яку ми прикрасимо і почнемо наповнювати інформацією. Але створену таким чином стіну можна редагувати тільки протягом 24 годин. Потім ця можливість пропадає. Для того, щоб уникнути подібних проблем і мати можливість керувати своїми віртуальними стінами вам необхідно зареєструватися або скористатися аккаунтом Google.
В освітньому закладі цей сервіс буде зручним інструментом при організації проектної діяльності, рефлексії.

7. Універсальний онлайн сервіс Ліно - це сервіс для роботи з нотатками, стікерами, фото, відео, організованими в один віртуальний стіл. Для початку роботи необхідно зареєструватися. Для решти учасників - працюючих з дошкою реєстрація не потрібна. Посиланням можна поділитися або вбудувати роботу на сторіночки сайтів, блогів. Сервіс підтримує кирилицю. 
Можна використовусати  для створення віртуальної дошки оголошень, проекту, класу та ін. з розміщенням стікерів, фото, відео, архівів, для проведення рефлексії. Як органайзер, для організації та проведення дослідження, проекту. 



8.   Flowchart.com  - це онлайн багатокористувальницька дошка. Ви можете взаємодіяти зі своїми колегами в реальному часі.

Flowchart.com не вимагає завантаження програмного забезпечення, сервіс працює з браузером, таких як: Firefox, Microsoft Internet Explorer, Opera, Safari, Google Chrome.

Особливості сервісу:

Інтуїтивно зрозумілий користувальницький інтерфейс.
Ніякі плагіни не потрібні.
У режимі реального часу можливо багатокористувацьке онлайн спілкування з чатом.
Працює з популярними браузерами. У будь-якій операційній системі.
Можливість вмонтувати блок-схеми на вашому сайті.
Наявність інструментів малювання (лінії, стріли, криві Безьє).
Велика бібліотека графічних об'єктів і можливість завантажити ваші картинки.
Можливість вбудувати вихідний код в блок-схему.
Є можливість запису дій з дошкою.


Для початку роботи необхідно зареєструватися. Сервіс підтримує кирилицю.

Ідея щодо використання:
Для організації дистанційного навчання
Для використання в роботі проекту, дослідження
 Для роботи з молодшими школярами

9. CoSketch -це багатокористувальницька онлайн-дошка розроблена, щоб дати вам можливість швидко візуалізувати і поділитися своїми ідеями та образами. Ви отримуєте безкоштовну віртуальну дошку разом з набором корисних інструментів для малювання. Кожна дошка має унікальний URL, який може використовуватися спільно з іншими, щоб дозволити їм приєднатися до вас. Можна використовувати чат для спілкування один з одним під час роботи. Є можливість впровадити варіант cosketch в ваш сайт, що дозволяє користувачам миттєво співпрацювати в реальному часі, не покидаючи ваш сайт.
Для чого можна використовувати:
Для організації дистанційного навчання.
Для групової роботи з малюнками.
Для використання в роботі проекту, дослідження.
 Для роботи з молодшими школярами.

10. Розрахована на багато стікерная дошка ScrumblrЦей сервіс потужний інструмент для спільної роботи з інформацією в реальному часі.
Кілька користувачів можуть одночасно вносити правки в одну й ту ж інформацію і бачити чужі зміни в реальному часі.

Можна додавати іменовані колонки і переміщати по них стікери. У стікерів можна правити текст, місце розташування і позначку кольоровим "магнітиком". Для початку роботи не потрібно реєструватися. Підтримує кирилицю.
Використовувати можна:
- планувати роботу, проект, завдання;
-  використовувати при організації дистанційного навчання;

- консолідувати інформацію.


Які ідеї щодо використання ресурсу народилися у вас?...

Джерела:
1.  О визуализации информации.О.В.Пескова. [Режим доступа

2.  Библиотека оценивания Intel [Режим доступа





4 коментарі:

  1. Шановна Ірина Олександрівна! Дякую за цікаву інформацію! Дуже хочу спробувати розібратись з сервісом WikiWall. Можливо пізніше поділюсь своїми враженнями від сервіса.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! Добре - коли розберетесь - поділитесь досвідом!

      Видалити
  2. Дякую за допис! Цікавий сервіс для мозкового штурму, особливо коли є спільний доступ, то його можна влаштовувати навіть на відстані

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую Вам теж за небайдужість! Так, Ви прави, деякі сервіси дають можливість до спільного доступу і тому, використовуючи подібний інструментарій, можна працювати на відстані над одним пректом, або застосовувати мозковий штурм.

      Видалити