понеділок, 23 листопада 2015 р.

Портфоліо в "хмарах"



Електронне портфолио, створене за допомогою хмарних сервісів

Не так давно я писала статтю щодо створення електронного порфоліо за допомогою редактора презентацій.  Сьогодні у нас піде мова про портфоліо трохи іншого форматиу, про портфоліо, яке неможливо створити без  елементарних знань  та інформаційної грамотності, наявності й розвитку певних технологічних умінь, використання різних інструментів. Мова йде про портфоліо , яке створюється за допомогою хмарних сервісів, або веб-технологій.
Один із способів створення власного портфоліо - використання сервісу використання Google Applications. 
Спочатку поговоримо про призначення портфоліо, яке ви хочете створити.

1. Наприклад, створюємо портфоліо - скарбничку. Портфоліо зберігається на вашому жорсткому диску або в хмарі в спеціальній папці, і може бути просто сховищем цікавих робіт по предмету. Відповідно по різних теках розкладаємо роботи різного типу - текстові, презентації, відео і т.п. Або робимо портфоліо тематичним і збираємо роботи учня (учнів) відповідно темі.


2. Портфоліо як робочий кабінет, де збираються матеріали будь-якої навчальної діяльності, часто у співпраці; плюс вони супроводжуються власними роздумами, реакцією на досліджуване, рефлексією, як правило, в хронологічному порядку. Прикладом можуть служити: блог, учнівський журнал, який виходить за рамки одного предмета (журнал проекту або дослідження, наприклад), куди можуть бути занесені завдання, опис ходу виконання, супровід опису створеними в ході файлами (посиланнями на них), коментарями. Такий вид портфоліо привчає хлопців (і дорослих) відстежувати і аналізувати свою діяльність, вести систематичні записи, відбиваючи свої думки. Ведення такого портфоліо припускає інтеграцію різних інструментів: ведення блогу, створення відео / аудіофайлів, вбудовування їх у блог тощо.


3. Демонстраційне портфоліо (або портфоліо досягнень) - підбір матеріалів, що відображають досягнення в певній галузі, і можливий шлях подальшого розвитку (плани). Може складатися за період якого-небудь часу (рік, чверть), і бути оформлено у вигляді веб-сторінок, вики з гіперпосиланнями на супроводжуючі документи (текстові, відео, презентації і т.п.). Таке портфоліо відображає певний цикл у навчальній діяльності: з чого починали (цілі) - чому навчилися (результат процесу) - чого досягли (фіксація досягнень, рефлексія) - що буде далі (нові цілі).

Коротко все це можна підсумувати так:

Тип портфоліо

Призначення портфоліо
Інструменти створення
портфоліо-скарбничка – зосереджений  на змісті
та цифруванні  матеріалів
сховище робіт з предмету;
тематичне портфоліо;
Зберігається на жорсткому диску, або в хмарі, систематизація по папках, типам файлів.
документи Google
таблиці
презентації
малюнки
Веб-альбом Picasa
YouTube
робочий кабінет - зосереджений на процесі навчання і його документуванні / відображенні
відображення ходу навчальної діяльності, і рефлексія; закладається / відбивається персональна навчальна середа;
матеріали зберігаються на жорсткому диску і в інтернеті, в хмарі
документи Google
Блог
хмарні сховища документів
OneNote

демонстраційне портфоліо (портфоліо досягнень) - зосереджено на продуктах діяльності та фіксації досягнень
відображає результат і продукт навчального процесу, рефлексію, самооцінку і оцінку аудиторії, постановку нових цілей; доступ широкої аудиторії
сайти гугл, вики (збір всієї інформації в одному місці), презентаційні інструменти
wix.com, Jimdo, ucoz, WordPress тощо



Є ряд сервісів і додатків для створення електронних портфоліо (крім використання документів, блогів і сайтів google), такі, як Dijication, RCampus ePortfolios ,  Evernote тощо. Можно скористуватись просто сервісами для створення сайтів, іх також безліч. Наприклад, такі як wix.com, Jimdoucoz, WordPress тощо

Я, наприклад, пішла складним шляхом, просто створила свій сайт-портфоліо, використовуючи не веб-сервіси, а спеціальну програму для створення веб-сайтів. Але мій сайт - моя гордість, бо я там створила все сама без ніяких шаблонів за власним дизайном, від першої до останньої крапки. В цьому є свої плюси та свої мінуси. По перше, великий плюс в тому, що я вчилась все робити сама, доходила до всього теж сама - самоосвітній аспект. Плюс в тому, що ніде в Інтернеті ви не зустріните сайту-двійника, з подібним оформленням та дизайном. Все, що розміщено на сайті - створено за власним смаком. Сайт я розмістила, обравши домен самостійно та придумала ім'я своєму сайту. Мінуси в тому, що можливо не вистачає деяких функцій, які надають безкоштовно сервіси за допомогою яких ви створюєте  свій продукт та безкоштовно (а вірніше за рекламу сервісу) розміщуєте в Інтернеті. Треба платити за домен, при цьому можна обрати безкоштовний хостінг з невеликим обмеженням у можливостях.

Що саме будете використовувати ви - вирішувати вам, але треба не боятись та братись до справи і все у вас вийде добре!  

Використані джерела:
За матеріалом статты О. Евстифеевої  http://roachinthenet.blogspot.ru/2012/09/blog-post.html#.VlNRv9LhAdU

2 коментарі:

  1. Проглянув Ваш сайт-портфоліо! Цікаві дизайнерські ідеї, багато інформації, було цікаво переглядати.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за високу оцінку! Я ще тільки вчусь, тому можливо не все так, як потрібно за вимогами. Дуже дякую за підтримку!

      Видалити