суботу, 11 листопада 2017 р.

Вінсент Ван Гог, його "живі полотна" та неочікувана математика

 Сучасники вже неодноразово намагаються "оживити" роботи відомого одержимого майстра Вінсента Ван Гога *.  Для  цього створююсть незвичайні виставки, намагаючись показати рух на полотнах автора. Але те, що Ван Гог хотів передати  рух помітили й математики.Особливо це видно з картин, написаних під час останніх місяців його життя, коли він  хворів та перебування в лікарні.

 В першу чергу мова йдеться про катину  "Зоряна ніч"


Небесні світила тут зображені сильно збільшеними, а спіралеподібні вихори в небі стилізовані під образи галактики і Чумацького Шляху.

Ефект мерехтіння небесних світил створюється за рахунок поєднання холодного білого кольору і різних відтінків жовтого. Жовтий колір в християнській традиції асоціювався з божественним світлом, з проясненням, в той час як білий був символом переходу в інший світ.

Ван Гог писав «Зоряну ніч» в лікарні для душевнохворих, у моменти прояснення свідомості. Творчість допомагало йому приходити в себе, була для нього порятунком. Якщо дивитися тільки на верхню частину картини, важко зрозуміти, чи ми на небо або на бурхливе море, в якому це небо з зірками відбивається.

Асоціація з виром виникає не випадково: це одночасно і глибини космосу, і морські глибини, в яких художник тоне - втрачає свою ідентичність. Що, по суті, і означає безумство. Небо і вода перетворюються в єдине ціле. Лінія горизонту зникає, зливається внутрішнє і зовнішнє. І цей момент очікування втрати себе дуже сильно переданий Ван Гогом.

Перегляньте відео, яке пояснює, що можна побачити з точки зору математики на картинах Ван Гога:



*  Вінсент Віллем ван Гог (нід. Vincent Willem van Gogh; ) (*30 березня 1853 — † 29 липня 1890) — нідерландський художник, постімпресіоніст. Його творчий спадок мав величезний вплив насамперед на французький живопис.


Немає коментарів:

Дописати коментар