пʼятницю, 29 січня 2016 р.

Використання пазлів в навчальному процесі

Використання пазлів при вивченні математики

 

Давно хотіла написати допис про пазли та про можливе використання іх при вивченні математики.
Пазл в перекладі з англійської означає – головоломка, загадка.
Часто зустрічаюсь в Інтернеті та на сервісах, де можна створити такі головоломки з написанням цього слова з двома літерами «ПАЗЗЛ»
 - це невірно. Хоча загальних правил запозичення і не існує, все ж, варто приймати той варіант, який простіше в вимові та написанні. У нас немає жодного запозиченого слова, де подвійні приголосні були б перед іншою приголосної. В англійській мові подвійні приголосні виконують функції відмінні від функцій в українській мові. Зокрема, для збереження закритого складу. Багато слів запозичувалися, мабуть, виходячи з позиції графічної схожості. Таке ж написання вважається правильним в «Тлумачному словникові іншомовних слів.»-М.: Ексмо, 2008. КРИСІН Л. П.

Сьогодні пазли набирають все більшої популярності, тому вважаю за необхідне правильно давати визначення запозиченому терміну і використовувати його правильне написання.  

Найбільш вірне визначення слову «пазл» дано в вікіпедії: «(від англ. Jigsaw puzzle)-гра-головоломка, що представляє собою мозаїку, яку потрібно скласти з безлічі фрагментів малюнка різної форми».

Збираючи пазл, можна подорожувати по різних містах і країнах, побачити кращі картини найвідоміших художників, зануритися у світ фентезі і казкових героїв, пограти з улюбленими тваринами і, взагалі, - створити свій власний світ.
А що якщо картинка для пазла буде не звичайна, а "математична". Наприклад, графік функції, або формула. Тоді, збираючи пазл, учні отримують можливість повторити і закріпити певні знання.

Задається, наприклад, таке завдання: "Визначте, якій функції належить цей графік, опишіть її властивості". Тобто спочатку треба по шматочках зібрати картинку, потім "дізнатися" графік функції, і після цього, розглядаючи картинку, описати властивості функції.

Або зібрати формули скороченого множення.

Або зібрати пазл з 3- компонентів, графік функції, назва цього графіка та аналітичний запис функції, якій графік належить.

Для створення "математичних" картинок можна скористатися іншими веб-сервісами. Наприклад, щоб швидко отримувати зображення графіків функцій, я використовую GraphSketch.

Ось як виглядає мій математичний пазл (наполовину зібраний):




Для того, щоб отримати "математичні пазли" в паперовому вигляді, можна роздрукувати графічну копію екрану з зображеннями шматочків пазла, акуратно вирізати ці шматочки, і наклеїти їх на картон.
Варіант творчого завдання для учнів з математики з використанням інформаційних технологій: "Придумати, сконструювати і виготовити своїми силами" математичний пазл ".

Ресурси для створення пазлів:

  • http://www.flash-gear.com/puzzle/ - сервіс для генерації пазлів в якому не потрібна реєстрація, можна просто загрузити потрібну картинку з комп’ютера та обрати на які пазли потрібно її розбити. Є можливість вбудовувати пазли в сайт або блог. На мій погляд, самий простий сервіс.
  •  http://www.jigsawplanet.com/ - сервіс для створення пазлів.Теж не обов`язкова реєстрація та є можливість вбудувати в сайт або блог. Спочатку ви переходите на головну сторінку.

Потім обираєте "СТВОРИТИ"  у Вас з`являється сторінка, де Ви можене визначати які будуть пазли за формою , на скільки частин ваша картинка буде розбита, тобто пазл якої складності Ви хочете отримати. Потім загружаєте потрібну картинку та ще раз натискаєте створити (в нижній частині сторінки)

Результат Вашої роботи буде виглядати приблизно таким чином. Я створила пазл не великої складності, на 15 частин. 



  •  http://www.proprofs.com/games/create-game/  - сервіс для створення ігрових пазлів. Для початку роботи реєстрація не потрібна, але якщо Ви захочете зберігти гру, то реєстрація потрібна.


Картинку можна обрати як з Інтернету, так і з комп`ютера.
Потім обираємо створити гру.



Є можливість вбудовувати гру у блог та сайт та зберігати. Нажаль сервіс англомовний і не підтримує кирилицю. 


  • http://www.jigzone.com/  
    - онлайн сервіс для створення пазлів. Перед початком роботи потрібно зареєструватись. Є можливість публікації роботи, але можна вставити на сторінка сайту від Google, в блог - можно.
  •  http://puzzing.ru/  - російськомовний сервіс для генерації пазлів. Реєстрація не потрібна, теж дуже легкий у використанні, є можливість вбудовувати в сайт та блог.


 Пазл, створений за допомогою сервісу   http://www.jigsawplanet.com/

preview

Немає коментарів:

Дописати коментар