середу, 27 січня 2016 р.

"Собачка", "равлик" чи "мавпячий хвіст" ?




Напевно, на сьогоднішній день майже не знайдеться людини, яка була б  не знайома з символом  @.
Коли я вперше створювала електронну пошту, то в той час  навіть не подумала пошукати інформацію про цей загадковий символ,  який всі називають «собачкою», і навіщо він потрібний? Треба, так треба.

Але ось зовсім недавно, при пошуку зовсім іншої інформації, на очі потрапила стаття  про те, як називають цей символ в різних країнаї,   і я зацікавилась. Дуже корисним  мені здалось есе  Дмитра Михайловича Златопольського в якому він розкриває «таємницю» цього значка і розповідає про історію символу @ - «комерційного ет», що походить від англійського at (читається ет).

Дослідження вчених показують, що знак @ існував уже в XVст.  і застосовувався в якості комерційного символу для позначення одиниць виміру товарів, таких як об’єм або вага. Вченими були виявлені венеціанські документи, датовані приблизно 1500 роком, в яких символ @ використовувався для позначення міри об'єму амфори. У XVIII столітті цей знак вказує вже на вартість одиниці товару, наприклад, «5 яблук @ 10 пенсів», тобто «5 яблук за ціною 10 пенсів за 1 яблуко». Ці обставини, швидше за все, і допомогли надалі символу з'явитися на клавіатурі вже першої друкарської машинки, випущеної компанією Underwood в 1885 році, а через 80 років увійти в стандартний набір комп'ютерних символів.

Однак, точна дата народження електронної пошти невідома.
Вважають, що приблизно у кінці 1971 року 30-річний американський комп'ютерний інженер Рей Томлінсон відправив перше в історії електронне повідомлення на свою власний адресу, зареєстровану на іншому комп'ютері. Саме Томплінсон вибрав символ @ як роздільник між ім'ям користувача і ім'ям комп'ютера в запису адреси електронної пошти. Значно пізніше, коли його запитали, чому він вибрав саме цей значок, він відповів: «Я шукав на клавіатурі знак, який не міг зустрітися ні в одному імені і викликати плутанину».





У той час Рей Томплінсон працював у дослідницькому центрі компаніі Bolt Beranek and Newman, яка мала контракт з урядом США на дослідження, пов'язані зі створенням комп'ютерної мережі Arpanet, попередниці Інтернету. І хоча електронна пошта набувала все більшого значення, вона як і раніше була «прив'язана» тільки до одного комп'ютера. Для того щоб повідомлення доходили до поштової скриньки на іншому комп'ютері в мережі Arpanet, треба було придумати нову схему адресації, яка б ідентифікувала не тільки одержувачів, а й комп'ютери, на яких знаходилися їх поштові ящики. Для цього Томплінсону і знадобився роздільник і його випадковий вибір припав на знак @. А ось так виглядав перший мережеву адресу: tomlinson @ bbn-tenex. Тут Tenex - операційна система, використовувана в той час фірмой Bolt Beranek and Newman. Доменні розширення адреси, такі як .com   і   .net, а також національні суфікси, наприклад, .ru, ua  були введені через кілька років.
У лютому 2004 року Міжнародний союз електрозв'язку ввів в азбуку Морзе код для символу @ (• - - • - •), для зручності передачі адрес електронної пошти. Код поєднує латинські літери А і С і відображає їх спільне графічне написання.
Не менший інтерес в історії символу представляє ще те, як він вимовляється на різних мовах.
Іспанці та португальці вживають слово «арроба», яке використовувалося ще в XV столітті, у французів воно звучить трохи інакше - «ароба» (arobas).
Британці та американці називають його «знак ет» (at sign) або просто «at». Таке ж словосполучення було перенесено в німецький (at Zeichen), естонський (at mark) і фінський (atto maak).
А ще цей символ прийнято іменувати за допомогою всіляких метафор, причому найчастіше згадуються тварини.
Голландці, німці, угорці, поляки і африканці побачили в ньому мавпячий хвіст. А що? Схожий!




 
У Франції та Італії, а також на івриті, корейською та есперанто, знак @ називають равликом. Цей термін прижився й  в Україні.

Цікаво, що термін snail mail (буквально «равликова пошта» або «черепашача пошта») на комп'ютерному жаргоні означає традиційну пошту як повільнішу альтернативу електронної.




Шведи і данці називають цей знак snabel-a (слонячий хобот), угорці - черв'яком, 




норвежці - свинячим хвостом, китайці - мишеням,






 а фіни назвали miukumauku, що означає калачиком сплячу кішку.


Дуже підходить за зовнішнім виглядом!

А от у Росії і в деяких колишніх республіках СНД прижилася назва «собака» (або «собачка»).
Раніше вживалося ще назву «жаба», але до теперішнього часу майже зникло.


Крім тварин джерелом назви для знаку @ є їжа.



У шведів, наприклад, це «булочка з 

корицею» (kanelbulle), у чехів - «оселедець рольмопс» (zavinac), що подається в празьких барах, а на івриті - «штрудель» - відомий кондитерський вироб.



Джерела:
https://yadi.sk/i/DUPoAB1ii5mWf - Три эссе о не слишком известном
http://www.museum.ru/m2744

2 коментарі:

  1. Действительно интересная информация.Значком пользуемся кажлый день, а некоторые факты узнала только сейчас.Спасибо!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Да, Наталия, меня они тоже заинтересовали, поэтому посчитала нужным опубликовать этот пост. Читайте блог, я думаю, что Вы найдете здесь еще много интересной информации!

      Видалити