понеділок, 25 вересня 2017 р.

Вчителям математики потрібний новий підхід


Щонедавно мені на очі потрапила цікава стаття в якій Людмила Рождєственська - освітній технолог з Талліна розповідає як можна змінити викладання математики.
Вона займається освітою своїх російськомовних колег (по обидва боки кордону) в сфері використання інформаційних технологій в школі. Це євангеліст продуктів Google для освіти, автор численних статей в учительських спільнотах і, мало того, творець таких спільнот.


В кінці травня Людмила Рождєственська з однодумцями розпочала новий проект для вчителів математики - «Швидкий старт з Desmos». Тут пропонується навчитися створювати і організовувати активності для своїх уроків за допомогою графічного онлайн-калькулятора і конструктора навчальних активностей Desmos, який завоював популярність у 300 мільйонів користувачів по всьому світу.

Вона пише, що 
"У нашій системі освіти слово «контроль» звучить як визначальний. І завдання з математики - вони для контролю знань, для контролю засвоєння, для перевірки чогось ще."

"Учень, занурюючись в шкільну математичну культуру, стає виконавцем, який діє за зразком. Це головна догма: повторюй за вчителем, відпрацьовуй навик рішення типових задач. Але типи завдань змінюються, тому що змінюється світ. Зараз актуально, наприклад, моделювання, і це відображено в тестах PISA.
Що таке моделювання - наші вчителі математики будуть відхрещуватися від нього до останнього, тому що самі цього не розуміють.
А серед активностей Desmos є завдання на моделювання, коли діти експериментують, працюючи з повзунком, і бачать зміни безпосередньо на цій інтерактивній «картатій папері». Там немає нічого типового, а є пошук і експеримент. "

Мова й де про "іншій" підхід до завдань х математики.
"Швидше за все, «інший» підхід до завдань в американських школах бере початок в таких місцях, як Стенфордський університет. Щоб переконатися в цьому, можна послухати лекції на YouTube професора методики математики Джо Боулер (Joe Bowler). Ми зробили на основі її лекцій презентацію, яка знайомить наших вчителів з методологією цієї «іншої» математики."
 

 (джерело: слайд презентації «Другая математика с teacher.desmos»)

Докладніше

Немає коментарів:

Дописати коментар