понеділок, 14 березня 2016 р.

14 березня - одне з самих незвичайних свят - Міжнародний день числа «Пі».



14 березня в світі в 28-й раз відзначають одне з самих незвичайних свят - Міжнародний день числа «Пі». Вперше цей день був відзначений в 1988 році в науково-популярному музеї Експлораторіум в Сан-Франциско. Це свято придумав в 1987 році фізик з Сан-Франциско Ларрі Шоу.




З цим незвичайним числом ми стикаємося вже в молодших класах школи, коли починаємо вивчати коло і круг. Число π - математична константа, що виражає відношення довжини кола до довжини її діаметру. У цифровому вираженні π починається як 3,141592 ... і має нескінченну математичну тривалість.
У повсякденних обчисленнях ми користуємося спрощеним написанням числа, залишаючи тільки два знака після коми, - 3.14. Поглянувши на цей знак, одразу ж стає очевидним, чому саме сьогодні відзначається День числа «Пі».
Як вважають фахівці, це число було відкрито вавилонськими магами. Воно використовувалося при будівництві знаменитої Вавилонської вежі. Однак, недостатньо точне обчислення значення «Пі» призвело до краху всього проекту. Можливо, що ця математична константа лежала в основі будівництва легендарного Храму царя Соломона.

«Число пі було прораховано більш ніж на трильйон знаків після коми. Будучи ірраціональним і трансцендентним числом, воно триває без повторів або будь-якої системи. Хоча для пересічних обчислень досить всього декількох знаків, нескінченна природа числа пі є захоплюючою задачкою для любителів запам'ятовувати цифри та обчислювати все більше і більше знаків».

Хоча число пі було відомо протягом тисяч років, свою назву по букві грецького алфавіту воно отримало лише в XVIII столітті.


Любителі математики, які живуть у 12-годинному форматі часу, відзначають свято знаменитої константи в світлий час доби: рівно в 1.59.26 (що, звичайно, відповідає наступним знакам після коми в числі «пі»). А прихильники 24-годинного формату воліють відзначати свято вночі. У цей день печуть пі-пироги (Pi-Pie), водять хороводи навколо предметів, пов'язаних з «пі», і вирішують математичні головоломки. У Європі, де система запису дат інша (день, місяць), існує інше свято - там 22 липня відзначають день наближеного значення «пі» (англ. Pi Approximation Day): значення дробу 22/7 точніше наближене до значення числа «пі», ніж 3,14.

 Крім того, 14 березня - це день народження прославленого фізика Альберта Ейнштейна, в зв'язку з чим День числа пі з особливим розмахом відзначають в Прінстонському університеті, де вчений жив і працював багато років.

Вчені дуже люблять це свято, відзначаючи його різноманітними фізико-математичними і кулінарними заходами. Кулінарія тут доводиться якраз дуже до речі - зазвичай випікаються великі круглі торти, і вся команда розсідається навколо «магічного» кола (як правило, з намальованим «Пі» в центрі, куштуючи і розмірковуючи про відносність цього незвичайного числа.



Джерела:
 


Немає коментарів:

Дописати коментар