середу, 21 вересня 2016 р.

STEM-освіта в Україні: Перспективи розвитку


В Києві підписали меморандум по створенню коаліції STEM-освіти

У столиці  відбулося підписання Меморандуму про створення Коаліції STEM-освіти (S (science) - наука, T (technology) - технології, E (engineering) - інженерія, M (mathematics) - математика).

На даний момент до ініціативи Центру розвитку корпоративної соціальної відповідальності по створенню коаліції в якості партнерів вже приєдналися компанії Київстар, Syngenta, United Minerals Group, а також ДП НАЕК Енергоатом, Samsung, Українське ядерне товариство, Microsoft Україна, Креативна Міжнародна Дитяча Школа, Київський університет культури і мистецтв та інші - всього 16 учасників. Найближчим часом планується приєднання ще 90 учасників.

У чому переваги STEM-освіти

За даними деяких досліджень залучення 1% населення до STEM-професіями підвищує ВВП країни на $ 50 млрд. А потреба у фахівцях з цих сферах стає дедалі більше - в 2 рази швидше, ніж в інших професіях. STEM розвиває здатності до дослідницької, аналітичної роботи, експериментування, критичного мислення.

Коаліція вже сформувала 7 ключових завдань, навколо яких і будуть створюватися майбутні проекти:
  • підготовка рекомендацій Міністерству освіти і науки щодо програм дисциплін, що входять в STEM-цикл;
  • реалізація програм для впровадження інноваційних методів навчання в навчальних закладах;
  • надання можливостей для учнів і студентів для проведення дослідницької та експериментальної роботи на сучасному обладнанні;
  • проведення конкурсів, олімпіад для самореалізації;
  • створення інформаційних майданчиків;
  • профорієнтація;
  • розвиток міжнародного співробітництва.

Перші проекти

Відносно останнього пункту Центр розвитку КСУ вже анонсував, що за підтримки новоствореної коаліції буде співорганізатором секції по STEM-утворення на Європейському форумі в листопаді в Брюсселі. Також в 5 містах України буде реалізований проект «STEM: професії майбутнього». У минулому році проект охопив 20 шкіл міста Києва, тепер же в ньому зможуть взяти участь навчальні заклади Львова, Одеси, Харкова, Дніпропетровська та Вінниці.

 Джерело:


Немає коментарів:

Дописати коментар